Malé náměstí č.p. 458/12

První zmínky o domě pochází z doby kolem roku 1400 a mluví se o dvoupatrové gotické stavbě, která byla v renesanci obohacena o další 2 patra. Významně se na domě podepsal náš skvělý barokní architekt Kryštof Dientzenhofer, který dům přestavěl pro chirurga Roma Georga Buresche v roce 1698. Bohužel z této rekonstrukce se nám dochovala pouze postranní bosáž a ostění oken. Od 16.st. je dům spojen s bradýřskou tradicí, a poté se zde od 70.let 18.st vystřídali 2 knihkupectví: Mangoldovo a Calveské, které mělo ve své nakladatelské značce domovní znamení lilie a studnu z náměstí. Symbol lilie, jeden z významných mariánských atributů a od 14.st. také symbolem francouzské monarchie, byl významným motivem v heraldice i na domovních znameních.

Dům je však zajímavý svou lékárenskou tradicí. Ve 14.st. zde sídlila jedna z nejstarších doložených pražských lékáren, Onoferova lékárna. Neblaze však proslula o století později, kdy lékárník Tomášek byl zapleten do spiknutí proti Vladislavu II. Svého učedníka Jiřího Hluchého poslal do Benátek pro jed tak prudký, že stačilo jen pár vdechnutí a nastala smrt. Spiknutí, jehož organizátorem byl snad Matyáš Korvín, bylo prozrazeno a oba účastníky stihl nemilý osud. Lékárník byl umučen ve vězení na Staroměstské radnici a ubohý tovaryš raději pojedl jed.

V přízemí budovy se nachází gotický skvost, a to nejstarší krámcový portál, taková středověká výkladní skříň s vchodem, datovaný do 1.pol. 15. století.

Lenka Kliková

Rodilý Pražák s náruživou láskou k hradům, zámkům, galeriím a pražským kavárnám. Praha ji baví, za deště i zimy, za každého počasí, stačí se jen naladit na správnou notu. Od pochmurné gotiky, přes hravý barok až k počátkům moderny.