Spolu s palácem Koruna tvoří jakousi pomyslnou dolní bránu a monumentální vstup do Václavského náměstí. Jeho nárožní věž jakoby koketovala s věží Koruny. Rostislav Švácha ho označuje jako jednu z mála zdařilých polistopadových projektů vznikající v centru Prahy.

 

Původní projekt paláce Euro vypracovaný Martinem Kotíkem byl upraven architekty studia DAM v letech 1999-2001. Hladký skleněný plášť komunikuje s okolní, převážně funkcionalistickou, zástavbou a na subtilnosti mu přidávají nastavitelné zlaté clony, které dotváří pocit zlaté věže. Právě přílišná mohutnost věže, která však byla požadavkem zadavatele, je jedním z mála výhrad, které prof. Švácha uvádí. Zkusíte-li se zadívat na foto, i vy sami vycítíte, že věž je příliš monumentální v poměru zbytku stavby.

Členění a způsob zasklení fasády odpovídá požadavku na nejvyšší možnou subtilnost nosných prvků. Vnější zasklení je po celém obvodu důsledně zvlněné do křivky – žádná dvě skla neprobíhají rovnoběžně – a nároží tvoří skla oblouková. Všechny stínící elementy umístěny v dutině mezi vnějším a vnitřním pláštěm. Architekti si prý lámali hlavu, jak napojit průhledný obal na sousední Lindtův dům a nakonec zvolili variantu jakoby jemně zohýbaného listu papíru s neustřiženými rohy.

Vlastně jde o takový menší dům, který je zabalen do poloprůhledného pláště.

Lenka Kliková

Rodilý Pražák s náruživou láskou k hradům, zámkům, galeriím a pražským kavárnám. Praha ji baví, za deště i zimy, za každého počasí, stačí se jen naladit na správnou notu. Od pochmurné gotiky, přes hravý barok až k počátkům moderny.